همه چیز درباره شنوایی سنجی
همه چیز درباره شنوایی سنجی:
افزایش سن معمولا با کم شنوایی همراه است. یکی از روش هایی که متخصصان گوش، برای بررسی سیستم شنوایی انجام میدهند، تست شنواییسنجی است. این تست در کلینیک های شنواییسنجی انجام میشود. تست شنواییسنجی توانایی شما را در شنیدن صداها بررسی میکند. این تست نوع و میزان کم شنوایی، انواع اختلالات تعادل و موارد دیگری که مربوط به عملکرد گوش میانی و داخلی میشود را ارزیابی میکند.
علل شایع کم شنوایی چیست؟
– نقص هنگام تولد
– عفونت های مزمن گوش میانی
– برخی از بیماریهای ارثی
– انواع آسیب ها و صدمه به گوش
– بیماریهای گوش داخلی
– قرار گیری در معرض سر و صداهای بلند
– پارگی های پرده گوش
– انسداد در گوش خارجی (موم، جسم خارجی)
چرا تست شنواییسنجی انجام میشود؟
هدف از انجام این تستها آن است که پزشک به بررسی شنوایی گوش شما بپردازد. این روش شامل تکنیکهای غیرتهاجمی و بدون دردی است که برای بررسی عملکرد شنوایی بیماران کاربرد دارد. در این روش، پزشک متخصص به بررسی وضعیت شنوایی و سالم بودن بخشهایی از گوش میپردازد تا پی ببرد که در کدام قسمت از شنوایی بیمار اختلال و مشکل به وجود آمده سپس به درمان آن بپردازد.
چه زمانی باید به مرکز شنوایی سنجی مراجعه کنیم؟
در صورت دارا بودن هرکدام از علائم زیر، نیاز است تا وضعیت سلامت گوش و شنوایی شما سنجیده شود.
– وزوز مکرر گوش
– احساس فشار و درد مداوم در گوش
– مشکل کم شنوایی
تست شنوایی چگونه انجام میشود؟
تست شنوایی سنجی در کلینیکهای شنوایی سنجی و توسط متخصص شنوایی سنجی انجام میشود. این تست با استفاده از دستگاه ادیومتر انجام میشود، ادیومتر دستگاهی است که از طریق هدفون صداها را پخش میکند. برای انجام تست فرد وارد یک اتاق عایق صدا میشود و به او هدفونهای مخصوصی داده میشود. صداهای مختلف از طریق هدفونها به گوش فرد میرسد (هر بار یک گوش) و شنوایی سنج به شما آموزش میدهد که هنگام شنیدن صدا، دکمه مخصوصی را فشار دهید یا دست خود را بالا بیاورید. با هر بار فشردن کلید، نتایج مربوط به میزان شنوایی شما روی برگه ادیوگرام ثبت میشود.
انجام تست شنوایی چقدر زمان می برد؟
مدت زمان انجام شنواییسنجی به نوع تستی که از فرد گرفته میشود، بستگی دارد. شنواییسنجی اولیه حدود 5 تا 10 دقیقه طول میکشد اما ارزیابی دقیق تر تا 1 ساعت نیز ممکن است زمان ببرد. به طور میانگین این تست 20 تا 30 دقیقه طول میکشد و فرد در هنگام انجام تست هیچگونه درد و احساس ناراحتی ندارد.
اهداف شنوایی سنجی چیست؟
شنواییسنجی، فرآیند ارزیابی عملکرد شنوایی و تشخیص مشکلات مربوط به گوش است. این فرآیند شامل استفاده از آزمونها و ابزارهای تخصصی به منظور بررسی حساسیت شنوایی و درک گفتار برای افراد در شرایط مختلف میباشد. به طور کلی اهداف شنواییسنجی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند: تشخیص اختلالات شنوایی، ارزیابی میزان و نوع اختلال و طراحی برنامههای درمانی و توانبخشی
تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی
یکی از مهم ترین و اصلیترین اهداف شنواییسنجی، شناسایی زودهنگام اختلالات شنوایی است. اختلالات شنوایی میتواند از سنین کودکی تا پیری در افراد ایجاد شده و ممکن است به تدریج یا به صورت ناگهانی پیشرفت کند. تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی به ویژه در کودکان بسیار ضروری است، زیرا تأخیر در شناسایی و درمان آن بر رشد زبانی، اجتماعی و تحصیلی آنها اثرات منفی میگذارد.
تعیین شدت اختلال شنوایی
بعد از تشخیص زود هنگام، یکی دیگر از اهداف شنواییسنجی، تعیین میزان شدت اختلال شنوایی است. این ارزیابی به کمک آزمونهای فرکانس خالص و گفتاری انجام میشود. شدت اختلال شنوایی معمولاً به دستههای مختلفی مانند کمشنوایی خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا درک دقیقی از نیازهای شنوایی بیمار داشته باشد.
شناسایی نوع اختلال شنوایی
از دیگر مهم ترین اهداف شنوایی سنجی، شناسایی نوع اختلال شنوایی است. مشکلات شنوایی میتواند به دو دسته اصلی تقسیم شود:
کمشنوایی انتقالی: این نوع اختلال به دلیل مشکلات در گوش خارجی یا میانی، مانند عفونت گوش میانی، جرم گوش یا اختلالات در لولههای شیپور استاش ایجاد میشود.
کمشنوایی حسی عصبی: این نوع اختلال ناشی از مشکلات در گوش داخلی یا عصب شنوایی بوده و معمولاً دائمی است. این اختلال میتواند به دلیل آسیبهای ناشی از صداهای بلند، پیری، یا اختلالات ژنتیکی ایجاد شود.
یکی از اهداف نهایی شنواییسنجی، طراحی و ارائه برنامههای درمانی مناسب برای بهبود وضعیت شنوایی است. بر اساس نتایج ارزیابی، پزشک ممکن است پیشنهاداتی مانند استفاده از سمعک های شنوایی، درمانهای دارویی، یا جراحی ارائه دهد. برای کمشنوایی انتقالی، درمانهای پزشکی مانند آنتیبیوتیکها یا عمل جراحی میتواند مؤثر باشد، در حالی که برای کمشنوایی حسی عصبی، استفاده از سمعک های شنوایی میتواند کمککننده باشد.
توانبخشی شنوایی
توانبخشی شنوایی شامل برنامههای آموزشی و تمرینی است که به بیمار کمک میکند تا با اختلال شنوایی خود سازگار شود. این برنامهها ممکن است شامل آموزش در زمینه استفاده از سمعک های شنوایی، تکنیکهای بهبود ارتباط و تمرینهای شنیداری و گفتاری باشد. هدف این برنامهها افزایش کیفیت زندگی و بهبود تواناییهای ارتباطی بیمار است.