انسداد مجرای اشکی در اطفال
همه چیز درباره انسداد مجاری اشکی در کودکان
یکی از رایج ترین بیماری های چشمی انسداد مجاری اشکی نام دارد که دارای دو نوع اکتسابی و مادرزادی است. نوع اکتسابی به علت بروز عفونت در چشم بروز پیدا میکند و نوع مادرزادی آن از زمان تولد همراه فرد است. این بیماری ممکن است یک یا هر دو چشم انسان را درگیر کند.
یکی از عوامل بروز این بیماری، باقی ماندن یک پرده در قسمت انتهایی مجرای اشکی در بینی است که موجب گرفتگی آن میشود. این بیماری در بین کودکان و نوزادان شایع تر است و یکی از مهم ترین علل آن به دنیا آمدن نوزاد قبل از باز شدن مجرای اشکی به صورت کامل است که این امر موجب، باقی ماندن پرده مامبران در انتهای مجرای اشکی در بینی و در نهایت انسداد مجاری اشکی میشود.
انواع روش های درمان انسداد مجاری اشکی در کودکان
درمان غیر جراحی: شامل انواع معاینات دوره ای، ماساژ کیسه اشکی، کمپرس آب گرم و تجویز آنتی بیوتیک موضعی است. برای انجام ماساژ ابتدا نیاز است که دست خود را بشویید و انگشت اشاره خود را در کناره داخلی چشم (نزدیک بینی) قرار داده و به آرامی به سمت پایین فشار دهید. اگر انسداد مجرای اشکی بعد از گذشت چند ماه با روش های غیر جراحی درمان نشود، عمل پروپینگ که یکی از انواع روش های جراحی برای درمان انسداد مجاری اشکی است، انجام میشود. انجام این روش تا 90 درصد در کودکان زیر یک سال موفقیت آمیز خواهد بود.
انجام جراحی پروپینگ: در این روش پزشک با وارد کردن یک میله بسیار نازک فلزی به داخل مجرای اشکی بسته، باعث بازشدن انسداد می شود. این جراحی حدودا 10 دقیقه طول میکشد و بهترین زمان انجام این عمل تا قبل از یک سالگی کودک است.
چه زمانی برای درمان انسداد مجاری اشکی کودکان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
– اگر چشم کودک دچار قرمزی شده باشد.
– اگر در بخش داخلی پلک توده ی سفتی مشاهده و یا احساس شود.
– اگر پلک کودک دچار تورم شدید و قرمز شده باشد.
– اگر چشمان کودک نسبت به نور دچار حساسیت شده باشد.
– اگر از چشم کودک ترشحات سبز رنگی خارج شود.
– هنگامی که مجرای اشکی کودک بعد از یکسال همچنان بسته باقی مانده باشد.
– در شرایطی که کودک سعی دارد چشمان خود را بصورت مداوم به هم بفشارد تا بسته بمانند.
علائم انسداد مجرای اشکی در اطفال چیست؟
– اشک آلود شدن بیش از حد چشمها به ویژه در ۶ تا ۸ ماهگی
– عفونت شدید در مجرای اشکی
– عفونت مجرای اشکی بصورت متناوب (یعنی عفونت از بین میرود و پس از گذشت زمان دوباره بروز کرده و این چرخه تکرار میشود)
عمل جراحی پروبینگ مجرای اشکی چگونه انجام میگیرد؟
معمولا این جراحی با بیهوشی عمومی کودک انجام میشود و در حین جراحی کودک هیچ احساس ناراحتی و دردی نخواهد داشت. در حین جراحی، از یک میلهی نازک و سیمیشکل استفاده میشود. این میله از ورودی مجرای اشکی داخل مجرای مسدودشده میشود و مجرای اشکی توسط آن باز میگردد. گاهی ممکن است پزشک از محلول استریلی استفاده کند تا از طریق جریان آن در مجرای اشکی، از بازشدن آن اطمینان حاصل کند. معمولا کودک همان روز جراحی از بیمارستان ترخیص میگردد.
دلایل مختلفی وجود دارند که موجب انسداد مجرای اشکی در اطفال و بزرگسالان می شوند. در صورت انسداد یا تنگی مجرای اشکی، اشک بصورت مناسبی از سطح چشم جمع و تخلیه نمی گردد، در نتیجه، چشم ها پر آب، قرمز، متورم و حساس می شوند و می توانند مشکلاتی را برای اطفال یا بزرگسالان ایجاد کنند.
چه نکاتی باید قبل از جراحی پروبینگ مجرای اشکی در کودکان رعایت شوند؟
– از دو هفته قبل از جراحی آسپرین یا ایبوپروفن مصرف نشود.
– در صورتی که دارویی قبل از جراحی به کودک خورانده شود، لازم است تا قبل از جراحی به پزشک جراح اطلاع دادهشود.
– کودک روز قبل از جراحی هیچ گونه واکسنی دریافت نکند.
– کودک قبل از جراحی لباس راحت به تن داشته و ابزارآلات زینتی و لاک ناخن و … از کودک جدا گردند.
– در اطفالی که بیش از یک سال سن دارند، از چهار تا شش ساعت قبل از جراحی هیچ غذای جامد و موادی مانند شیر، شربت، آبمیوه، قهوه، آدامس و شکلات و مواد غذایی این چنینی که غیرشفاف هستند نباید مصرف شود
– کودکانی که زیر ۱۲ ماه دارند دستور غذایی را باید بر اساس نظر پزشک رعایت کنند.
– تمام اطفال در هر سنی که باشند نباید ۲ ساعت قبل از جراحی چیزی بنوشد.