• تهران، خيابان شهيد بهشتی، خيابان قائم مقام فراهانی، كوچه ميرزا حسنی، شماره 24

  • 9821-42515

توده گردن:

توده ها و برجستگی هایی که در گردن به وجود می آیند ممکن است از پوست و یا بافت های زیر پوست ایجاد شوند. توده های گردنی در بیشتر موارد، غدد لنفاوی متورم هستند. در گردن بیش از صد غده لنفاوی وجود دارد. علت تورم غدد لنفاوی در واقع پاسخ بدن به عفونت یا التهاب می باشد و معمولا بعد از برطرف شدن عفونت، غده های لنفاوی به اندازه قبلی خود بر می گردند.

علل ایجاد توده های گردنی:

– تورم غدد لنفاوی

– سرطان

– مشکلات غدد بزاقی

– مشکلات غده تیروئید

– مشکلات پوستی

– ناهنجاری های رشد

– توده های ناشی از عروق خونی

– تومورها

عوامل موثر در ایجاد تومور گردنی:

– عوامل محیطی: این عوامل شامل استعمال دخانیات و مصرف الکل، قرار گرفتن در معرض آفتاب برای طولانی مدت، وجود ویروس HPV، قرار گرفتن در معرض پرتوهای مختلف و مضر، عدم تامین ویتامین ها موارد مورد نیاز بدن، ایجاد عفونت هایی در اثر سرماخوردگی و آنفولانزا و … می باشند.

– عوامل وراثتی: وراثت می تواند نقش بسیار مهمی در ایجاد تومورهای گردنی داشته باشد.

کدام توده های گردنی خطرناکترند؟

همه ی توده های مشکوک، باید توسط پزشک بررسی و معاینه شوند. در صورتی که توده به همراه علائم زیر بروز پیدا کند، باید فورا به پزشک مراجعه کرد. این علائم عبارت اند از:

 

– کاهش وزن

– گرفتگی و یا تغییر صدا به مدت بیشتر از سه هفته

– تعریق شبانه

– دشواری در بلع

– تنگی نفس و یا بروز مشکلاتی در تنفس

– بالا آوردن خون

– احساس خستگی مداوم

– بروز کبودی های بدون علت

دلایل بروز توده های گردنی:

– نوشیدن الکل

– استعمال دخانیات

– عوامل مادرزادی و وراثت

– بیماری های عفونی همچون لوزه ، دندان ، سینوس و غیره.

– بیماری سل

– سبک زندگی و رژیم غذایی نادرست

– قرارگیری طولانی مدت در برابر تابش مستقیم آفتاب

– کمبود برخی ویتامین

انواع روش های درمان توده های گردنی کدام است؟

جراحی سر و گردن با روش های مختلفی برای هر فرد قابل انجام است. یکی از مهم ترین نکاتی که در جراحی سر و گردن وجود دارد این است که بر اساس شرایط هر فرد و تشخیص پزشک، بافت توده و مقداری از بافت های اطراف آن باید برداشته شود. این کار با هدف خارج کردن سلول های مشکوک و جلوگیری از تشکیل تومور جدید انجام میشود. از آنجایی که دلایل ایجاد و بروز توده های گردنی متعدد است، روش های درمان آن نیز بر اساس تشخیص پزشک انتخاب می شود.

 

استفاده از تکنولوژی لیزر

در مراحل اولیه ایجاد تومور، استفاده از لیزر برای درمان توده های پشت گردن بسیار مفید و تاثیر گذار است. استفاده از لیزر در شرایط خاص در مواردی که تومور در ناحیه حنجره شکل گرفته، بسیار کاربردی میباشد.

 

استفاده از برش در جراحی توده پشت گردن

در این روش جراح با برش ناحیه میزبان تومور، بافت توده و بخشی از بافت های مجاور آن را خارج کرده تا از تشکیل تومور جدید جلوگیری کند.

 

برش و حذف غدد لنفاوی

در شرایطی که پزشک به وجود توده بدخیم در ناحیه سر و گردن فرد مشکوک شده باشد، با ایجاد برش در ناحیه گردن، غدد لنفاوی را خارج می کند. در این روش ممکن است برداشتن غدد لنفاوی با برداشتن بافت توده و بافت های مجاور آن به صورت همزمان انجام شود. به این جراحی که برای برداشتن غدد لنفاوی در گردن انجام می شود کالبد شکافی گردن نیز گفته میشود، اما خوب است بدانید همه پزشکان انجام این نوع جراحی را توصیه نمی کنند زیرا برداشتن غدد لنفاوی گردن در طولانی مدت، ممکن است عوارض جانبی زیادی برای فرد داشته باشد. فقط در شرایط حادی که سرطان غدد لنفاوی را در برگرفته باشد، برای پیشگیری از گسترش بیماری، حذف غدد لنفاوی از طریق جراحی سر و گردن انجام می شود.

 

 انجام جراحی پلاستیک یا جراحی ترمیمی سر و گردن

در شرایطی که جراح توده سرطانی و بافت های سالم مجاور آن را از بدن فرد خارج میکند، این کار باعث تغییر ظاهر افراد میشود. در چنین شرایطی با انجام جراحی پلاستیک، جایگزینی بافت های از دست رفته انجام میشود. در این شرایط، زمانی که فرد به واسطه برداشتن فک، پوست، زبان یا حلق وارد مرحله درمان سرطان خود می شود، باید بافت هایی جایگزین برای آن ناحیه با انجام جراحی پلاستیک در نظر گرفته شود. این جایگزینی باعث طبیعی تر شدن ظاهر ناحیه آسیب دیده میشود.

انجام جراحی پلاستیک یا جراحی ترمیمی سر و گردن

در شرایطی که جراح توده سرطانی و بافت های سالم مجاور آن را از بدن فرد خارج میکند، این کار باعث تغییر ظاهر افراد میشود. در چنین شرایطی با انجام جراحی پلاستیک، جایگزینی بافت های از دست رفته انجام میشود. در این شرایط، زمانی که فرد به واسطه برداشتن فک، پوست، زبان یا حلق وارد مرحله درمان سرطان خود می شود، باید بافت هایی جایگزین برای آن ناحیه با انجام جراحی پلاستیک در نظر گرفته شود. این جایگزینی باعث طبیعی تر شدن ظاهر ناحیه آسیب دیده میشود.

چه مراقبت بعد از جراحی سر و گردن باید انجام شود؟

یکی از مهم ترین نکات بعد از انجام عمل، انجام فعالیت های روزانه است. انجام این فعالیت ها به بهبود گردش خون و عملکرد ریه، عملکرد روده و افزایش استقامت افراد کمک می کند. قدم زدن های آرام و آهسته یکی از مهم ترین نکات مراقبت بعد از جراحی سر و گردن است.

پس از انجام عمل های سر و گردن رعایت بهداشت دهان بسیار مهم است، مخصوصا اگر جراحی دهان را نیز در بر گرفته باشد. در شرایطی که در بیمارستان هستید یا مرخص شده اید با رعایت بهداشت دهان میتوانید از بروز التهاب و عفونت پیشگیری کنید.

پس از انجام عمل فرد ممکن است دردهای مختلفی را تجربه کند. با توجه به شرایط و آستانه درد متفاوت هر فرد، پزشک انواع مختلفی از داروهای مسکن را تجویز میکند. توصیه میشود به منظور پیشگیری از التهاب و کاهش درد، داروهای خود را به موقع مصرف نمایید.

برخی از افراد ممکن است یک یا بیش از یک لوله پلاستیکی کوچک در نزدیکی برش های جراحی خود داشته باشند. به طور معمول این لوله های پلاستیکی برای یکی الی دو روز در محل جراحی باقی مانده و پس از این مدت خارج میشوند. تخلیه به موقع این لوله ها به کاهش تورم ناحیه جراحی شده، کمک میکند.