تنبلی چشم
تنبلی چشم چیست؟
تنبلی چشم یکی از شایعترین مشکلات بینایی در کودکان و بزرگسالان است. تنبلی چشم یا آمبلیوپی یک بیماری در اوایل کودکی است که در آن بینایی فرد در یک چشم آنگونه که باید، رشد نمی کند. این اختلال بینایی در سنین ۴ تا ۷ سالگی خود را نشان میدهد و گاهی ممکن است تا سنین بالاتر نیز نشانهای نداشته باشد.
در این بیماری، مغز بیشتر بر یک چشم تمرکز کرده و چشم “تنبل” را نادیده می گیرد. اگر این چشم به درستی تحریک نشود، سلول های عصبی مغز که مسئول بینایی هستند به طور طبیعی تکامل پیدا نمی کنند و در نهایت دید فرد دچار مشکل شده و به اصطلاح چشم دچار تنبلی میشود.
علائم و نشانه های تنبلی چشم چیست؟
– خم شدن و بستن یک چشم
– کج شدن غیر طبیعی سر برای دید بهتر
– عدم تشخیص دور یا نزدیک بودن اجسام
– عدم تقارن و هماهنگی در کارکرد چشم ها
– انحراف چشم به سمت داخل یا بیرون
– پلک زدن های سریع یا بستن مکرر چشم
– دید عمقی ضعیف و تاری دید
دلایل شایع تنبلی چشم چیست؟
– عدم تعادل عضلات چشم:
یکی از مهمترین علل ایجاد این اختلال بینایی، عدم تعادل ماهیچههایی است که چشمها روی آن ها قرار گرفته اند، که عدم تعادل این ماهیچه ها موجب برعکس یا ضربدری شدن چشمها شده و در نهایت باعث اختلال و عدم هماهنگی میان آنها می شود.
– اختلاف در وضوح تصویر بین چشم ها:
اختلاف بسیار زیاد در وضوح تصاویر تشخیص داده شده توسط چشمها، که در بیشتر مواقع به دلیل دوربینی چشم ها میباشد. ولی در بعضی موارد به دلیل انحنای سطح ناهموار چشم بوده، می تواند باعث به وجود آمدن تنبلی چشم شود.
– وجود اشکال در یک چشم:
وجود یک بخش کدر در چشم یا بیماری آب مروارید، مانع از دید با وضوح کامل و شفاف در آن چشم میشود. اگر این اختلال در اوایل تولد کودک ایجاد شده باشد، باید در سریع ترین زمان ممکن درمان شود. زیرا در صورت عدم درمان به موقع باعث افت بینایی دائمی کودک شده که از شدیدترین انواع تنبلی چشم میباشد.

متداول ترین روش های درمان تنبلی چشم:
– بستن چشم سالم:
رایج ترین روش درمان تنبلی چشم بستن چشمها میباشد. این روش یکی از بهترین راهکارها برای تقویت چشم ضعیف است که بیشتر چشم پزشکان انجام این روش را بسیار توصیه میکنند. مدت زمان بستن چشم در طول روز حدود یک الی دو ساعت است که باتوجه به شدت و میزان تنبلی چشم ممکن است بیشتر شود.
– عینک و لنزهای طبی:
اگر چشم پزشک علت تنبلی چشمها را نزدیک بینی یا دوربینی تشخیص داده باشد، استفاده از عینک و لنزهای طبی بهترین پیشنهاد است و به رفع مشکل تنبلی چشم بسیار کمک میکند.
– قطرههای چشمی:
استفاده از برخی از انواع قطره های چشمی نتیجه مؤثر و مشابه بستن چشمها را دارد که این روش باعث میشود مغز از پیامهای بینایی چشم ضعیفتر، بیشتر استفاده کند.
– جراحی انحراف چشم:
یکی از شایع ترین علل رایج تنبلی چشم در بزرگسالان، انحراف چشم است که با کمک جراحی به راحتی برطرف میشود؛ با رفع کردن این مشکل زمینهای، مشکل تنبلی چشم نیز بهبود پیدا میکند.